Spelregels tennis

Als je tennis als sport volledig wilt begrijpen, moet je jezelf vertrouwd maken met de set van spelregels tennis. Allereerst moet je je ervan bewust zijn dat de tennisregels voor enkel- en dubbelspel verschillend zijn, hoewel ze op een bepaald moment waarschijnlijk hetzelfde zullen zijn. Blijf dit artikel lezen om de concepten en idee├źn van algemene tennisregels en -reglementen volledig te begrijpen. In dit artikel zie je alles wat voor alle tennis geldt en de basiskennis die je moet kennen.

 

Verschillende regels van tennis in het algemeen

Een algemene regel van tennis is dat een bal met succes binnen de grenzen moet landen om het spel continu te laten doorgaan. Als een specifieke speler dit niet doet en de bal buiten de baan raakt, leidt dit tot verlies van het punt voor hem. Afgezien daarvan mogen spelers of teams het net of de palen niet raken en kunnen ze niet oversteken naar de kant van de tegenstander. Ze kunnen de bal ook niet dragen of vangen met het racket. Bovendien mogen spelers de bal niet twee keer raken. Ze moeten wachten tot de bal het net is gepasseerd voordat ze hem kunnen terugspelen. Als een speler een bal niet terug speelt voordat deze twee keer stuitert, verliest hij het punt. Als het racket de hand verlaat, wordt een straf gegeven. Als de bal de spelers raakt of er sprake is van verbaal geweld, wordt er ook een penalty gegeven. Ten slotte wordt elke bal die op de lijnen van de grens stuitert als goed beschouwd, terwijl een service eerst moet stuiteren voordat de ontvangende speler hem kan terugslaan.

 

Hoe scoren werkt bij tennis

Je moet onthouden dat games elk uit vier (4) punten bestaan. Het wordt gewonnen wanneer een bepaalde speler vier (4) punten bereikt met ten minste twee (2) punten voordeel. Een set bestaat uit zes (6) games en wordt gewonnen door de speler of het team die als eerste zes (6) games bereikt met een voorsprong van minimaal twee (2) punten. Bovendien worden wedstrijden meestal gespeeld als best of 3 of best of 5 sets.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de spelregels van tennis of heb je vragen over bepaalde regels? Neem dan gerust contact met ons op!